Włosi wiedzą, w jaki sposób jeść. Być może wobec tego, że wykorzystane przez nich składniki są świeże, aromatyczne i porządne dla każdego. Tradycyjna kuchnia włoska podąża śródziemnomorskim wzorem jedzenia – ogniskuje się na prostych, naturalnych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na globie. Badania wskazują, że korzyści płynące ze wzoru diety śródziemnomorskiej są w stanie obejmować reformę utraty wagi, poprawniejszą inspekcję poziomu cukru we krwi oraz obniżenie ryzyka depresji. Włoskie pożywienie jest też wspaniałe i oznacza wypełnianie spiżarni potrawami, które nie wyłącznie smakują niesamowicie, ale również są całe napakowane atrybutami pobudzającymi zdrowie.

włoska restauracja w centrum Krakowa

Spójrz na parę poniższych czynników, jakie stanowią kwintesencję kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina oraz gotuj!

Olej z oliwek
Jest to niemalże potrzebne uporządkowanie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jakie spożywa się w trakcie realizowania diety w stylu śródziemnomorskim, niebezpieczeństwo wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej pomniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest bogata w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak też witaminę E i inne zdrowe związki, jakie zmniejszają stan zapalny.

italian food Krakow

   

Pomidory z puszki
Rześkie pomidory są pierwszorzędne, ale te z puszki mogą uczynić, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest niesłychanie istotne. Pomidory pomagają chronić nas przed poniektórymi nowotworami, schorzeniami serca i osteoporozą i są w stanie działać jako silne przeciwzapalne związki.

Czosnek
Czosnek ma na własnym koncie długą historię wyeksploatowania z racji posiadanych właściwości leczniczych. Po pierwsze, mieści związek o nazwie allicyna, jaki przysparza się do odprężenia naczyń krwionośnych (to właśnie dzięki czemu krew może płynąć swobodnie), sprawia powstawanie naczyń krwionośnych i zapobiega kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku mieszczą ze sobą jeszcze więcej korzyści: mogą zatrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu asekuracji przed rakiem oraz ograniczyć poziom glukozy we krwi w celu zmniejszenia ryzyka cukrzycy.